Detaliul mai puțin știut despre 112: apelurile care se pot lăsa cu amenzii de mii de lei și nu numai

de: Alexandru Puiu
15 02. 2022

În cazul în care ai cochetat vreodată cu ideea că un apel de urgență la 112 poate servi ca subiect de glumă sau farsă, merită să ai în vedere că gestul aparent nevinovat se poate lăsa cu amenzi de mii de lei și, nu de puține ori, cu muncă în folosul comunității.

În ultimele luni, la fiecare câteva zile, au fost efectuate apeluri la 112 prin care au fost anunțate atentate cu bombă în diverse colțuri ale țării. De fiecare dată, s-a dovedit că este vorba de o alarmă falsă. Toate au fost păcăleli la adresa autorităților. În această context, Poliția Română a simțit nevoia să vină cu un avertisment important pe marginea subiectului, să atragă atenția asupra nivelului de ilegalitate din spatele unui gest atât de simplu precum un telefon nejustificat la 112.

Apelurile în glumă la 112, sancționate serios

În urmă cu câteva zile, Poliția Română a publicat un comunicat de presă pe marginea apelurilor false la 112. Acesta poate fi analizat integral aici. Dacă ești însă curios de detaliile esențiale ale documentului, discutăm de amenzi de până la 2000 de lei în cazul apelării abuzive a numărului de urgență 112, dar acestea pot sări până la 4000 de lei dacă apelul tău implică și alertarea falsă a autorităților, cum este în cazul amenințărilor cu explozibil.

Mai mult decât atât, dincolo de amendă, sunt șanse mari să fii sancționat cu prestarea între 200 și 400 de ore de muncă în folosul comunității. Poliția a profitat de ocazie și pentru a explica faptul că, un apel la un 112 nelegitim poate aduce prejudicii foarte grave la nivelul societății, dar și tulburări ale siguranței publice. Nu în ultimul rând, pot pune viața persoanelor în pericol. Nu de alta, dar nimeni nu vrea să fie într-un mall în momentul în care se anunță că există riscul unei explozii

Dacă o persoană repetă gestul inconștient în mai puțin de un an de la prima sancțiune, primește o amendă între 4000 și 8000 de lei, precum și până la 800 de ore în folosul comunității. Statistic, în 2021, aproximativ 158.000 de apeluri la 112 nu s-au reflectat în nimic, au fost inutile sau inițiate în mod eronat.